Montenegro

cg

Zemlja i ljudi

Crna Gora – raznovrsnost kaleidoskopa – divlja lepota na južnom Jadranu, „crna brda“, plavo more, zeleni pašnjaci, veličanstveni kanjoni i idilična jezera... 

Univerzum u orahovoj ljusci – van ugaženih turističkih staza. Jedva dva sata leta udaljen raj, otvara se ponovo njegovim gostima. Kupališni odmor na divnim pjeskovitim plažama u skrivenim uvalama, fascinantni gradići na obali, sa istorijskim jezgrom i savremenom tajanstvenošću. Da, naravno! 

  
Pješačenje na obilježenim stazama preko veličanstvenih planinskih masiva ,sa pašnjacima na kojima rastu mirisne trave, sa brdskim biciklima preko beskrajne visoravni, plahovite vode,najdublji kanjon Evrope - kanjon rijeke Tare koji uliva strah, jedna ugodna preporuka za raftere. 

Nacionalni parkovi postoje za sve prijatelje prirode. Crna Gora ima četiri ( uskoro šest ) nacionalnih parkova, najrazličitije vrste. Na primer: Biogradska gora, divlja romantična prašuma, koju možete da obidjete za vrijeme jednog laganog pješačenja, ili područje oko Skadarskog jezera, najveće oblasti Evrope za zaštitu ptica. Preduzimaju se i mnogi drugi napori da naša država opravda odredbu Ustava, da je ekološka država. U mnogim područjima države su u pripremi novi zakonom zaštićeni prirodni parkovi . Da, naravno! 

Istorijski dragulji od najranijih naseljenika do Njegoševog mauzoleja na vrhu Lovćena – da naravno! Naša burna istorija ostavila je svoje tragove od rimskih građevina koje se i danas koriste, do utvrđenja habsburgovaca. Pogledi od kojih zastaje dah na jedinstveni fjord Boka-Kotorskog zaliva sa njegovim fascinantnim srcem. 

Dalje se ide obalom do čarobnog srednjovjekovnog gradića Budva, do najduže plaže kod Ulcinja. Tu ima mnogo štošta da se otkrije. 

Mi ćemo Vas takođe animirati, da istražite unutrašnjost zemlje: istorijski kraljevski grad Cetinje se nalazi odmah sjeverno od Budve. Jedan veoma interesantan izlet vodi Vas do Manastira Ostrog, u kojem se, navodno, i danas još čuda dešavaju. 

Takodje Crnogorce, koji žive u planinskom dijelu Crne Gore, treba upoznati. 

U burnoj istoriji ove zemlje stanovnici su se naučili na to, da se odupru svim upadima neprijatelja - a da dobro - došle goste prihvate sa neograničenim gostoprimstvom. 

Potražite ih u razbacanim katunskim kućicama i doživite jednu posjetu kod prijatelja. Ko je ovde na pravom mjestu? Onaj koji leži na plaži ili trči po plaži; pustolov i onaj koji otkriva, ili onaj koji uživa u dnevnoj ili noćnoj zabavi, zaljubljenik u prirodu i ljude, koji je u potrazi za mjestima snage. Zapravo, svako je pravu.

Petrovac/Crna Gora 
Petrovac se nalazi na morskoj obali izmedju Budve i Bara, na onom mjestu gdje stara cesta, koja vodi preko brda Paštrovačka gora od Podgorice, stiže do morske obale. Mjesto poseduje pjeskovitu plažu, dužine 600 m i stoga je jedna omiljena destinacija za turiste. Ispred grada Petrovac, koji pripada opštini Budva , nalaze se dva mala ostrva: Katić i Sveta Neđelja.